Göteborg 400 år

Agneta Bogestad, Göteborg

agneta@bogestad.net

 

Göteborg 400 år

En hyllning till dem som byggde vår stad

 

Pål Svensson och Peter Hjörne har var för sig föreslagit att svenska och internationella skulptörer bjuds in för att tävla om att få skapa flera konstverk att ställas ut permanent på Avenyn. Det vore ett elegant och tidlöst sätt att fira Göteborg 400 år, skriver Peter Hjörne på GP:s ledarsida den 1 september 2013.

 

Men Avenyn blir ju inte bättre för att vi ställer ut en mängd skulpturer. I bästa fall stjäl de bara uppmärksamheten från allt befintligt skräp för en stund.

 

Vi måste fundera på vad vi verkligen vill ha på Avenyn. Först när vi lagt nytt golv med färre nivåskillnader och placerat ut alla nödvändiga detaljer som gör att helheten fungerar, exempelvis spårvägsmaster, belysning, pollare att låsa fast cyklar i, soffor, papperskorgar och inte minst inhägnader runt uteserveringarna ser vi om det finns någon plats och några pengar kvar till skulpturer. För om vi skall ha några skulpturer, så måste de få både synas och kosta.

 

Frågan är vad och vem vi skulle vilja hylla med en skulptur när staden fyller 400 år. Vi har statyer av Karl IX och Gustav II Adolf, vilka båda pekat ut lämpliga platser. Vem eller vilka har mer varit med från begynnelsen? Stenarbetarna! Ja, varför inte en monumental hyllning till dem som lagt grunden vi står på, som byggt våra bastioner och husgrunder, kajer, kanaler, gator och torg?

 

Men en sådan skulptur bör väl i så fall placeras i Göteborgs äldre delar och inte på Avenyn ...? Holländare, skottar och vilka det nu var som började bygga vår stad kom sannolikt vattenvägen till Göteborg. Vid Stora Hamnkanalen hittar jag ingen bra plats men kanske skulle det passa med en skulptur i

Östra Hamngatans mynning? Den platsen verkar vi ha svårt att fylla med något snyggt och vettigt.

 

En elegant skulptur(grupp) föreställande dem som byggde och fortfarande bygger vår stad, detaljrik från alla håll, helt i klass med skulpturerna av Karl IX,

Gustaf II Adolf, Poseidon och den vackra Järntorgsbrunnen - det vore väl något? Tidlöst? Absolut!

 

Agneta Bogestad